top of page

Час сідати за круглий стіл. Стандарти утримання тварин у притулках



Гостомельський притулок для тварин існує майже 22 роки. За цей час через наше притулок пройшли тисячі й тисячі тварин, які потребували допомоги. Всі волонтери та гості притулку в один голос кажуть: “Як у вас добре!”. Є й ті, хто каже: “А нащо до Вас їхати, у вас усе добре”. Або отримуємо дзвінки: “Кажуть у вас так добре, чи можна до вас влаштувати тварину?” У нас немає постійних спонсорів, ми не приймаємо участі у грантах, а допомоги від держави вистачає максимум на два-три місяці.


Ми існуємо лише завдяки благодійним внескам небайдужих. Тому кожен наступний місяць для нас це ризик. В той час, як більшість інших притулків існують завдяки не тільки українським, а й міжнародним спонсорам. Тому в нас питання, чому в інших притулках не так добре, як у нас? Чому ми чуємо від людей: “Ой, я вже був/ла в одному притулку і боюсь їхати до інших. Мені боляче дивитись на стан тварин..”. А після приїзду до нас люди “видихають” після побаченого в інших притулках, і навіть посміхаючись їдуть додому.

Наші тварини живуть за принципом “Як у домі”. Це смачна та ситна їжа, це величезні вольєри, це теплі будки, це теплі кімнати для котів та дворазове харчування м'ясом та преміум кормами. Навіщо інші притулки роблять із себе тюрми для тварин?


Весь 2021 рік ми намагалися достукатися до КМДА, до керуючих великих притулків міста Києва та передмістя, щоб зібрати круглий стіл. Метою круглого столу має бути: 1. Оптимізація якості утримання собак та котів у притулках та максимально ефективне та економне використання бюджетних коштів, що виділяються для допомоги притулкам з боку КМДА та інших донорів 2. Спільна, глибоко інтегрована робота з реалізації програми м.Києва з впровадження європейських стандартів ставлення до тварин.


Діяльність притулку повинна бути підпорядкована одній стратегічній меті - влаштуванню тварин у сім'ї. За багато років діяльності притулків простий «збір» безпритульних собак та котів на вулицях з подальшим довічним розміщенням у притулку показав свою неефективність та безперспективність. За короткий проміжок часу притулок наповнюється до максимуму і далі перестає виконувати свої функції з регулярного прийому тварин з вулиць. З тимчасового утримання тварин притулок стає пансіоном. Так ніде у світі не працюють. Жодний притулок у Європі, США або в будь-якій іншій цивілізованій країні.


Таким чином, принцип роботи «вулиця-притулок-сім'я» має стати основою діяльності для всіх притулків. А притулок виконувати функцію тимчасової перетримки, ветеринарної підготовки, соціалізації та влаштування тварини у сім'ю. Притулки зобов'язані створити умови утримання, які будуть відповідати таким стандартам утримання собак і кішок, нижче за які, майбутні власники тварин не мають права опускатися.


Життя тварин у притулку має бути не за залишковим, «жалісливим» принципом, а навпаки життя тварин має бути зразковим. Безпритульні собаки та коти настраждалися на вулиці, і вони заслуговують на найкраще життя, потрапляючи в притулок. А правильніше сказати, у свій тимчасовий будинок.


Ми двічі надсилали листа до КМДА. Надавали листи до всіх можливих заступників директорів та керуючих. Надали листа до КП «Київська міська лікарня ветеринарної медицини», яке є одним із виконавців Київської міської програми регулювання чисельності безпритульних тварин. На сьогоднішній день відповіді немає.


Ми робимо висновок, що більшість притулків та КМДА не готові змінюватися, для покращення життя тварин. Тому закликаємо всіх зоозахисників та притулки, допомагати тваринам по справжньому, а не «для галочки». Робити реальні кроки до європейського відношення до тварин не в соцмеражах, а реальними справами, та не спотворювати саме поняття «притулок для тварин».







Без имПВІени-1.jpg
В.png

Ваша підтримка та допомога притулку дуже важлива

Кожен може стати частиною наших проєктів, допомогти фінансово або оберати собі друга

bottom of page